Zonneterp
English
Innovatienetwerk
 

Reacties via zonneterp@xs4all.nl

maandag 13 februari 2006 17:10

Onderwerp: Waterkringloop en Hormoonontregelaars en Geneesmiddelen

Bedankt voor je reactie. Zeker is dat een punt van aandacht, al is de grap van Zonneterp dat de tap / drinkwaterwinning via verdamping gaat en dus niet op directe recirculatie van water is gebaseerd. Uiteraard valt daar ook nog wel wat over te zeggen (hoe garandeer je voldoende kwaliteit, welke zuiveringsstappen kun je inbouwen voor kwaliteitsgarantie, welke monitoring is mogelijk). Voor de planten in de kas praten we wel over direct gebruik van gezuiverd grijs water en zijn stoffen die in grijswater aanwezig zijn wellicht ook van invloed (van het element boor weten we dat het van invloed kan zijn op plantengroei).

In het onderzoek dat WUR - Milieutechnologie momenteel uitvoert in het kader van onderzoek naar gescheiden inzameling en behandeling van geconcentreerde stromen (urine, zwart water) zijn hormoonverstorende stoffen en medicijnresten een belangrijk onderzoekspunt. Geen gemakkelijk onderzoek wat betreft analyses en wat de beste verwijderingsmethode is kunnen we op dit moment niet zeggen. Biologisch kunnen veel stoffen wel verwijderd worden, ozon kan in principe organische stoffen volledig oxideren.

maandag 13 februari 2006 15:33

Beste Terpbewoners,

Prachtig idee jullie 'Zonneterp', ik heb net het rapport van juni 2005 diagonaal doorgelezen. Ik ben zeer onder de indruk.
Toch heb ik een vraag die mij vanuit mijn eigen vakgebied boeit. Ik heb in de afgelopen jaren gewerkt aan hormoonontregelende stoffen en geneesmiddelen in het oppervlaktewater en ben daarnaast in mijn werk ook
allerlei andere exotische stoffen tegengekomen waarvan we het vermoeden hebben dat ze maar moeilijk te verwijderen zijn via waterzuivering. Juist voor deze stoffen voorzie ik een probleem wanneer kringlopen gesloten
worden. In feite zijn daar al voorbeelden van op wereldschaal, zoals PCB's, dioxines, alkylfenolen, gebromeerde brandvertragers en ga zo maar door. Een aantal van de verdachte stoffen is terug te vinden in alledaagse
gebruiksmiddelen zoals shampoos, crêmes, steriele doekjes, zonnebrand, etc., etc.

Ik ben benieuwd hoe jullie tegen dit soort stoffen in relatie tot de kringloopsluiting aankijken.

 

Functiemenging (kantoor-kunst-keuken-kas)

donderdag 12 januari 2006 14:49

Interessante reactie, maar hoe kan ik daar weer op reageren?
Ik zou die persoon namelijk willen adviseren om eens bij Xotus in Delft te kijken. Daar groeien planten, is een tuincentrum en ook een restaurant in dezelfde ruimte.

 

donderdag 12 januari 2006 11:53

Ook integratie werken in zonneterp-concept?

LS,

Een zeer interessante en zeer duidelijk site.
Deze site laat goed zien dat het scheiden van functies, zoals wonen, energie- en waterhuishouding, voedselvoorziening, afvalverwerking en werken, niet goed is voor een duurzaam milieu. En zeker een belemmering gaat vormen voor het bereiken van een duurzame samenleving op (korte) termijn. Een zonneterp zou in iedergeval al kunnen resulteren in veel minder onnodige transportkilometers.

kantoor-kunst-keuken-kas

Zelf had ik wel eens een idee van een kantoor-kunst-keuken-kas.
De bedoeling van dit idee was niet een tuinbouwkas voor optimale productie maar meer een optimalere combinatie van activiteiten in een gezamelijke werkruimte met optimale energie- en waterhuishouding.
Dit zou dan kunnen resulteren in een goede wisselwerking tussen meer geestelijk werk op een kantoor, het fysieke werk in de vorm van werken aan voedselproductie, de voedselbereiding in de keuken en gezamenlijk eten in het restaurant, en een integratie van denken, voelen en doen in de vorm van werk aan kunst en tentoonstelling van deze kunst. En dan alles onder een groot dak met veel ruimte en lucht en licht.